Ονομασία του τίτλου Σπουδών
Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών
Επίπεδο του τίτλου
Προπτυχιακό
Απαιτήσεις Εισαγωγής
Απολυτήριο Λυκείου – Εξετάσεις Εθνικού Επιπέδου.
Απαιτήσεις του προγράμματος, περιγραφή του προγράμματος και κύρια μαθησιακά αποτελέσματα
Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αποτελεί ένα πενταετές πρόγραμμα δέκα (10) ακαδημαϊκών εξάμηνων ολοκληρωμένων σπουδών τυπικής μάθησης πλήρους φοίτησης στο οποίο περιλαμβάνονται μαθήματα ώστε να διασφαλίζεται: (i) η θεμελίωση στις βασικές επιστήμες του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), (ii) η ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου του ΗΜΜΥ και (iii) η εμβάθυνση και η εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας ΗΜΜΥ. Προβλέπεται η υποχρεωτική εκπόνηση διπλωματικής εργασίας διάρκειας ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου κατ’ ελάχιστον. Το ΠΠΣ του ΤΗΜΜΥ στοχεύει να προσφέρει ένα ισχυρό υπόβαθρο θεωρητικής και πρακτικής γνώσης, το οποίο σε συνδυασμό με τις πιο εξειδικευμένες γνώσεις των κατευθύνσεων σπουδών, δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους του Τμήματος να στελεχώσουν αποδοτικά διάφορους τομείς της παραγωγής ή της έρευνας.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του ΠΠΣ του Τμήματος οδηγεί στην απονομή του Διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, το οποίο αποτελεί ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master, 300 πιστωτικές μονάδες ECTS), επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Το ΠΠΣ του ΤΗΜΜΥ περιλαμβάνει το βασικό κύκλο σπουδών διάρκειας έξι εξαμήνων (180 ECTS), ο οποίος προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες υποδομής μαθηματικών, εφαρμοσμένης φυσικής και πληροφορικής που αποτελούν βασικά αντικείμενα της επιστήμης του ΗΜΜΥ, και τρείς παράλληλους κύκλους ειδίκευσης (Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών) διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων (120 ECTS) έκαστος, συμπεριλαμβανομένης υποχρεωτικής διπλωματικής εργασίας ερευνητικού χαρακτήρα (10ο εξάμηνο, 30 ECTS), που εμβαθύνουν σε επιλεγμένα αντικείμενα της εφαρμοσμένης επιστήμης του ΗΜΜΥ.
Ακόμη, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν πρακτική άσκηση, τρίμηνης ελάχιστης διάρκειας, η οποία έχει ενταχθεί στο 10ο εξάμηνο του προγράμματος σπουδών και προσφέρεται σε όλους τους κύκλους ειδίκευσης ως προαιρετικό μάθημα.
Επαγγελματικό καθεστώς
Το δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών προσδίδει στον κάτοχό του τον νομικά κατοχυρωμένο τίτλο του “Μηχανικού” και πιστοποιεί τις γνώσεις και τα δικαιώματα να ασκεί το επάγγελμα του, που περιλαμβάνει “τη μελέτη και την κατασκευή συστημάτων για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, επεξεργασία, έλεγχο και χρησιμοποίηση ενέργειας και πληροφορίας”. Οι απόφοιτοι του Τμήματος αποκτούν τη σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μετά από εξετάσεις, και τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές
Πρόσβαση σε Μεταπτυχιακές Σπουδές (2ου και 3ου Κύκλου).
Σύστημα βαθμολογίας και, αν υπάρχει, κλίμακα κατανομής των βαθμών
Η βαθμολογική κλίμακα με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10)
Άριστα : 8,50-10,00
Λίαν Καλώς: 6,50- 8,49
Καλώς : 5.00-6.49
Ανεπιτυχώς 0,00-4,99
Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 5
Επίσημη διάρκεια του προγράμματος
Πενταετές πρόγραμμα ολοκληρωμένων σπουδών πλήρους φοίτησης (10 εξ. x 13 εβδ./ εξάμηνο: 300 ως 319 ECTS, ανάλογα με τα μαθήματα επιλογής που επιλέχτηκαν). Οι πιστωτικές μονάδες ECTS εκφράζουν το φόρτο εργασίας που χρειάζονται οι φοιτητές για να επιτύχουν τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Ο φόρτος εργασίας συνίσταται στο χρόνο που υπολογίζεται ότι χρειάζεται τυπικά να αφιερώσει ένας φοιτητής για να ολοκληρώσει όλες τις μαθησιακές δραστηριότητες (όπως είναι η παρακολούθηση παραδόσεων, οι εργασίες, η ανεξάρτητη ιδιωτική μελέτη, η διπλωματική εργασία και οι εξετάσεις) που απαιτούνται για την επίτευξη των αναμενόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων. 60 πιστωτικές μονάδες ECTS αντιστοιχούν στο φόρτο εργασίας ενός ολόκληρου έτους τυπικής μάθησης πλήρους φοίτησης (ακαδημαϊκό έτος) και τα συναφή μαθησιακά αποτελέσματα. Ο φόρτος εργασίας του φοιτητή κυμαίνεται από 1500 έως 1800 ώρες για ένα ακαδημαϊκό έτος, όπου μία πιστωτική μονάδα ECTS αντιστοιχεί σε 25 έως 30 ώρες φόρτου εργασίας φοιτητών.
Τρόπος σπουδών
Πλήρης φοίτηση με φυσική παρουσία.
Αλγόριθμος Υπολογισμού του βαθμού διπλώματος
(για φοιτητές που εισήχθησαν από το 2016-17 και μεταγενέστερα)
Αν (Κ) είναι το πλήθος των μαθημάτων που συνυπολογίζονται για την λήψη του διπλώματος (τα μαθήματα που λαμβάνονται υπόψη για τη συμπλήρωση, μαζί με τη διπλωματική εργασία των 300 πιστωτικών μονάδων ECTS), (Σ) το άθροισμα των βαθμών αυτών των (Κ) μαθημάτων και (Δ) ο βαθμός της διπλωματικής εργασίας, τότε ο βαθμός του διπλώματος (Β) θα υπολογίζεται από τη σχέση:
Β= (Σ+6*Δ)/(Κ+6)
Με στρογγυλοποίηση όπως αυτή προβλέπεται.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απέκτησε το 2012 την πιστοποίηση DS Label της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Παράρτημα Διπλώματος είναι προσωπικό έγγραφο που χορηγείται σε απόφοιτους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμια και Α.Τ.Ε.Ι.) μαζί με το δίπλωμα ή το πτυχίο τους. Δεν υποκαθιστά τον τίτλο σπουδών αλλά επισυνάπτεται σε αυτόν και συμβάλλει ώστε να είναι πιο εύκολα κατανοητός, ιδιαίτερα εκτός των συνόρων της χώρας προέλευσης.
Το Παράρτημα Διπλώματος σχεδιάστηκε από την Ουνέσκο και το Συμβούλιο της Ευρώπης ενώ η εφαρμογή του ψηφίστηκε το 2004 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Απόφαση 2241/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σχετικά με το ενιαίο κοινοτικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων).
Το Παράρτημα Διπλώματος αποτελεί επεξηγηματικό έγγραφο με πληροφορίες σχετικές με τη φύση, το επίπεδο, το γενικότερο πλαίσιο εκπαίδευσης, το περιεχόμενο και το καθεστώς των σπουδών του δικαιούχου. Πρόκειται για ένα έγγραφο που δεν περιέχει αξιολογικές κρίσεις, ούτε δηλώσεις ισοτιμίας ή αντιστοιχίας ή προτάσεις σχετικά με την αναγνώριση του τίτλου στο εξωτερικό. Το Παράρτημα Διπλώματος δεν είναι:
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Νόμου Υπ.Αριθμ. 3374 (ΦΕΚ Α΄ 189/02.08.2005) “Διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων. Παράρτημα διπλώματος”, προβλέπεται ότι το Παράρτημα Διπλώματος:
Εκδίδεται αυτομάτως από τις Μονοτμηματικές Σχολές/Τμήματα του Α.Π.Θ. μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
Στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών το Παράρτημα Διπλώματος χορηγείται στους διπλωματούχους που εισήχθησαν από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05 και έπειτα.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο επισυνάπτεται το παράρτημα διπλώματος.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.